top of page

Ce trebuie să știi despre reciclarea PET-urilor?

Se estimează că peste 500 de miliarde de sticle de plastic sunt fabricate în fiecare an, folosite în special la stocarea băuturilor și a detergenților. E o cantitate imensă ce ne obligă să reflectăm asupra producției, managerierii, eliminării și mai ales asupra reciclării materialelor plastice. RECICLAREA PET-URILOR ESTE ESENȚIALĂ PENTRU SUSTENABILITATEA MEDIULUI Ușor și rezistent, PET-ul a fost brevetat în 1941, când a fost folosit în special la fabricarea textilelor. În anii 1970, a început și producția de ambalaje.

A obținut rapid un succes remarcabil datorită

pet-uri si importanta reciclarii plasticului
Importanța reciclării

caracteristicilor precum greutatea scăzută, versatilitatea și transparența. Este un succes care, din păcate, a fost transformat într-o potențială sursă de poluare prin lipsa de simț civic si respect pentru mediu. În zilele noastre, din fericire, putem opri această tendință negativă datorită eforturilor depuse de mulți consumatori care aruncă corect deșeurile și eforturilor depuse de multe companii care au decis să investească în materiale reciclate, fără a uita de tehnologiile de reciclare din ce în ce mai performante. PET-ul este considerat un tip prețios de polimer, deoarece este reciclabil până la 100% și poate fi reciclat de mai multe ori. Poliesterul reciclat (rPET) este utilizat în mai multe sectoare – nu numai pentru fabricarea sticlelor și ambalajelor ci și a textilelor. Chiar și după ce a fost reciclat, PET-ul păstrează caracteristici importante care l-au transformat într-unul dintre cele mai utilizate materiale precum: flexibilitate sporită, impermeabilitate, rezistență ridicată la utilizare. Fără a uita faptul că poate fi reciclat în continuare, contribuind la o reducere semnificativă a ambalajelor din plastic virgin în mediu.




rPET - AVANTAJE PRINCIPALE 1) Cu siguranță un impact mai mic asupra mediului, reciclarea PET-ului produce cu 75% mai puține emisii de CO2 și necesită mai puțină energie în comparație cu producția de materiale virgine. Reciclarea a 1kg de PET corespunde cu reducerea emisiilor de CO2 cu 3 kg. (sursa: The New Plastics Economy Global Commitment 2019 Progress Report).

2) Mai puține deșeuri în gropile de gunoi. Colectarea separată a PET-ului și reciclarea ulterioară contribuie la reducerea deșeurilor de plastic din gropile de gunoi. 3) Reducerea emisiilor de gaze. O cantitate mai mică de deșeuri în gropile de gunoi înseamnă, de asemenea, o cantitate semnificativ mai mică de emisii de la instalațiile de incinerare. 4) Mai puțină extracție de ulei. Reciclarea de PET-uri nu necesită extracție nouă de ulei pentru producția sa. 5) Un impuls pentru economia circulară. Recuperarea unui astfel de material comun și șansa de a-l recicla până la 100% înseamnă și stimularea economiei circulare în beneficiul consumatorilor și al companiilor producătoare. 6) Modă mai sustenabila. O cantitate mai mare de materiale reciclate contribuie la a face industria modei (care este una dintre cele mai poluante din lume) mai sustenabilă.

CUM FUNCTIONEAZA RECICLAREA PET-URILOR? PET-ul reciclat este obținut printr-un proces mecanic care are loc după ce deșeurile de plastic post-consum sunt colectate și selectate în mod corespunzător. Materialul rPET astfel obținut este utilizat pentru a face ambalaje din plastic reciclat în industria alimentară sau fire pentru fabricarea de textile.

CUM RECICLĂM CORECT? Scoatem sau nu capacele sticlelor? În mod tradițional, sticlele de plastic cu capace au cauzat probleme instalațiilor de sortare. Sticlele sunt fabricate dintr-un tip de plastic în timp ce capacele sunt fabricate din altul, polipropilenă. Acesta se topește la o temperatură diferită în timpul procesului de reciclare și ar trebui procesat separat. De asemenea, un capac înșurubat strâns ocupă mai mult spațiu în timpul transportului. Dar vremurile s-au schimbat . Echipamentele de procesare s-au îmbunătățit. Capacul PET-urilor nu mai reprezintă o problemă, iar capacele și sticlele sunt împărțite în fluxuri separate în instalațiile de sortare. În unele cazuri, aruncarea sticlelor și a capacelor

într-un coș separat este mai gravă. Dacă un capac deșurubat alunecă prin linia de sortare mecanică, va ajunge, de asemenea, cu gunoiul îndreptat către un depozit de deșeuri. De altfel și pentru sortatori sunt greu de observat separat. Așadar, nu trebuie să mai aruncăm separat capacele PET-urilor.

Curățăm sau nu ambalajele înainte de a le arunca? Este important ca înainte de a trimite la reciclare, să cureți pe cât posibil ambalajele de reziduri. Unul dintre motive este că pe parcursul întregului proces poate apărea riscul de contaminare din cauza resturilor alimentare care se degradează. Dacă vei clăti cu apă ambalajul gol asigură-te că îl golești de tot înainte de reciclare. Ambalajele vor mai fi curățate suplimentar la stația de reciclare. Spălarea este esențială, deoarece nereușita eliminării impurităților poate deteriora noul produs care va fi fabricat din materialul rezultat din reciclare. NOTA: Orice fel de recipient sau obiect de plastic poate fi dus la centrele specializate în colectarea și reciclarea acestui tip de material. PET-urile pot fi duse la automatele din hipermarketuri care îți vor da un bon de cumpărături. Suma nu este mare, dar ai satisfacția că ai făcut ceva pentru planetă. Toate aceste lucruri nu pot fi posibile fară responsabilizarea și dorința de a te implica activ în îmbunătățirea stilului de viață. Desigur, nu este ușor să ne schimbam obiceiurile dar nici nu avem scuze pentru atitudinea nepăsatoare. Acum, mai mult ca niciodată, avem parte de toate instrumentele necesare pentru a duce un stil de viață sustenabil.





Nu uita: E cool să reciclezi!

p.s. Se colectează în pubela galbenă.

Comentários


bottom of page